Nieuws

Belastingvoordeel hypotheekaflossers verdwijnt definitief

Een belastingvoordeel voor woningbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost, gaat geleidelijk verdwijnen.De Eerste Kamer gaf dinsdag de genadeklap, nadat de Tweede Kamer onlangs al had besloten de zogenoemde wet-Hillen af te schaffen. In die wet is de belastingaftrek geregeld.

Tegenstanders stellen dat eigenaren voortaan worden beboet voor het netjes aflossen van hun schuld, en spreken over een aflosboete. Oppositiepartijen 50Plus en PVV probeerden in de Tweede Kamer de stemming te verhinderen door urenlang te spreken.

De vier regeringspartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie), GroenLinks en de OSF-fractie in de Eerste Kamer vinden echter dat huiseigenaren met een afgeloste hypotheek niet meer anders behandeld hoeven te worden dan andere woningbezitters. Om de gevolgen van het schrappen te verzachten, is besloten de afbouw van het voordeel over dertig jaar uit te smeren.

Discussie De discussie rondom de wet-Hillen maakte de tongen los bij verschillende organisaties. Na alle ophef over de herinvoering van een belasting op een eigen woning zonder hypotheek, besloot in oktober de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de maatregel aan te passen. De ‘pijnlijke maatregel’ met het eigenwoningforfait wordt over dertig jaar uitgesmeerd, en niet over de geplande twintig jaar, om de financiële gevolgen te verzachten.

Bron: Amweb

Vaak geen benul van uitvaartpolis

Uitvaartverzekeraars moeten hun aanbod vereenvoudigen en consumenten bij het handje nemen. Die hebben vaak geen idee wat voor polis ze aanschaffen en wat ze daaraan hebben.

Bijna de helft van de consumenten die een uitvaartverzekering hebben, is onvoldoende verzekerd voor de kosten van een complete begrafenis of crematie, zo blijkt. Een derde van de verzekerden weet niet eens welk bedrag hun polis dekt. Dat stelt budgetvoorlichter Nibud na een enquête onder bijna duizend Nederlanders

Een kwart van hen denkt dat een uitvaartpolis altijd de hele begrafenis of crematie betaalt. Dat klopt niet: een verzekering wordt voor een bepaald bedrag afgesloten.

Consumenten onderschatten de kosten van de laatste groet. Een begrafenis wordt geschat op rond de 6900 euro, een crematie op 6100. Beide bedragen kloppen niet: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kost een gemiddelde uitvaart 7500 euro, of het nou om begraven of cremeren gaat.

Het Nibud is er wel aan gewend dat mensen weinig weet hebben van het financiële reilen en zeilen, maar bij de uitvaartverzekering „lijkt het wel of daar een schepje bovenop komt”, constateert woordvoerster Karin Radstaak. „De dood is naar, en voor veel mensen ver weg. Vooral jongeren voelen zich onsterfelijk en denken niet na over een uitvaartpolis.”

Zorgelijk, stelt het Nibud, want nabestaanden kunnen voor nare verrassingen komen te staan. „Soms moet een betalingsregeling worden getroffen voor het graf.”

Het Nibud wil nu dat uitvaartverzekeraars vaker aan hun klanten vragen wat voor afscheid zij voor ogen hebben, en of de premie toereikend is. „Daarbij moeten consumenten ook zélf vaker nadenken. Zet de kosten op een rij”, aldus Radstaak.

Bron: Telegraaf

‘Aflosboete’ huizenbezitters in gang gezet voor 2019

Gisteravond meldde het AD dat volgens Haagse bronnen het nieuwe kabinet waarschijnlijk met grote haast een einde zal maken aan de belastingvrijstelling op een afgelost huis. Vandaag heeft staatssecretaris Menno Snel van Financiën na de ministerraad bevestigd dat de ‘aflosboete’ voor huizenbezitters niet eerder wordt ingevoerd dan in 2019, zoals in het regeerakkoord staat. Wel begint het kabinet al met de voorbereiding, omdat de Belastingdienst er extra tijd voor nodig heeft.

Het AD had het gisteravond over geruchten vanuit Den Haag dat Rutte III haast wil maken met de afschaffing van de Wet-Hillen, terwijl in het regeerakkoord de invoering pas in 2019 is voorgesteld. Vandaag is gebleken dat de eerste stappen zijn gezet om de wet af te schaffen. Die wet regelt dat woningbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost, een belastingvoordeel genieten.

Aflosboete

Het kabinet-Rutte III wil van die regeling uit 2005 af. Bij nieuwe hypotheken ben je immers verplicht om af te lossen, als je de rente van de lening wil aftrekken. Oppositiepartijen schreeuwen moord en brand. Zij vinden dat met het afschaffen van de Wet-Hillen mensen worden gestraft die juist hun best deden de hypotheekschuld af te lossen Ze spreken dan ook van een aflosboete.

Bron: Amweb

Hypotheekrenteaftrek na splitsing. BelastingTelefoon weet het ook niet zeker

Bij de WOZ-opgave door een gemeente is de waarde gesplitst tussen het woonhuis en de garage, die een ander adres heeft. Mag de eigenaar nog wel alle hypotheekrente aftrekken? In net iets meer dan de helft van de telefoontjes door consumenten wist een medewerker van de Belasting Telefoon hier een correct antwoord op te formuleren, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

‘De BelastingTelefoon weet het zelf niet’ zo kopt de Geldgids van de Consumentenbond. De bond liet tien mysteryshoppers in vijftig telefoontjes vijf verschillende vragen stellen aan de BelastingTelefoon, over de aftrekbaarheid van kosten voor medicijnen, over de afschrijving op de auto bij zorgkosten, over de kosten voor het bouwkundig rapport, over de hypotheekrenteaftrek na splitsing en kosten van een advocaat bij scheiding.

Slechte score bij zorg

De BelastingTelefoon scoort een 5,3 met haar antwoorden. Maar in net iets meer dan de helft van de belletjes wordt een antwoord gegeven waar de beller wat aan heeft. Met name bij de zorggerelateerde onderwerpen scoort de hulplijn van de fiscus slecht. Bij de vraag over aftrekbaarheid van medicijnen wordt 8 van de 10 keer het foute antwoord gegeven, bij de vraag over de afschrijving op de auto als zorgkosten geldt dit in 7 van de 10 gevallen.

Het beste scoort de BelastingTelefoon nog op de vraag over de kosten voor het bouwkundig rapport. In 9 van de 10 gevallen weet de medewerker zelf dat deze kosten aftrekbaar zijn als het rapport verplicht is bij de aanvraag van NHG. Bij de vraag over de hypotheekrenteaftrek bij splitsing scoort de dienst een stuk minder. Slechts in 4 gevallen weet de medewerker het antwoord, in drie gevallen krijgt de beller het verkeerde antwoord, in twee gevallen een onvolledig antwoord en in een geval wordt de beller doorverwezen.

Juiste antwoord

De consumentenbond verklapt ook nog het juiste antwoord op de vraag over de hypotheekrenteaftrek bij splitsing. “Ja, op voorwaarde dat de garage bij de eigen woning hoort. De garage van de beller staat op zijn erf, heel dicht bij zijn woning. De garage hoort daarom tot de eigen woning. De volledige hypotheekrente is aftrekbaar, mits ook aan de andere eisen wordt voldaan.”

Bron: Amweb

Pech op vakantie? Houd hier rekening mee

Een auto die na een jaar vol korte ritjes van huis naar werk en weer terug ineens 1500 kilometer in de bloedhitte door de Franse bergen moet volbrengen, niet zelden een caravan achter zich aan slepend – zo’n auto wil er nog wel eens de brui aan geven. Waar moet u rekening mee houden als u ’in the middle of nowhere’ stil komt te staan?

Afgelopen week kreeg de ANWB Alarmcentrale 48% meer telefoontjes van gestrande Nederlanders dan in de week ervoor. De zomerdrukte is, kortom, begonnen, met Frankrijk als koploper. De redactie van DFT Geld geeft zeven tips voor als u even niet meer onderweg bent.

Verzekering

Deze tip geldt voor wie nog niet op vakantie is: controleer uw verzekering. Dubbel verzekerd zijn is onhandig, maar niet verzekerd zijn is ronduit vervelend. Uw verplichte autoverzekering kán helpen, maar vaak is de dekking zeer beperkt. Snel ANWB-lid worden, zoals wanneer u in eigen land met pech komt te staan en de hulp van de Wegenwacht inroept, is over de grens helaas niet mogelijk. Als u een verzekering afsluit, doe dat dan vóór u de snelweg op draait.

Wegslepen (I)

De meeste Europese landen hebben een Wegenwacht vergelijkbaar met die van Nederland: de ADAC in Duitsland, de AA in Groot-Brittannië, de ACI in Italië, enzovoorts. Ons favoriete vakantieland, Frankrijk, is daarop de grote uitzondering. Zo slecht is het gesteld met de sleutelhulp in la douce France, dat de ANWB in de zomer eigen Wegenwachters in de toeristische gebieden stationeert. Zitten die niet bij u in de buurt, dan wordt uw auto vrijwel zeker weggesleept. Oók voor futiliteiten als een gesprongen zekering of diesel in een benzinetank. In een garage wordt de zaak dan verder bekeken.

Wegslepen (II)

In de berm van Franse autoroutes staan oranje praatpalen, maar ook die bezorgen u geen monteur maar een sleepdienst. Staat u stil op de snelweg of op een rustplaats naast de snelweg, dan mag u bij gebrek aan een praatpaal trouwens ook 112 bellen. Organisaties als de ANWB mogen geen hulp regelen. Een snelwegdépanneur, gestuurd door de politie, komt uw auto en alles wat erachter hangt dan wegslepen. Ook in Duitsland is sleutelen op de vluchtstrook trouwens verboden en wordt uw auto weggesleept. De rekening daarvoor krijgt u direct gepresenteerd, en moet u van uw verzekeraar mogelijk voorschieten. In Frankrijk gelden standaardtarieven van €123,56 inclusief btw overdag, tussen zes uur ’s avonds en acht uur de volgende ochtend kost het €185,34. Het wegslepen van caravans, campers en dergelijke is een paar tientjes duurder. Betaal niet zomaar meer dan die bedragen, en raadpleeg de alarmcentrale bij twijfel.

Betalen

Verzekerd of niet, als u onderweg pech heeft of schade rijdt, zult u vroeg of laat de portemonnee moeten trekken. Een snelwegsleper krijgt zijn geld in veel gevallen van u, en u moet dat dan weer bij uw verzekeraar declareren. Een reparatie kost vanzelfsprekend geld, en flink ook: het uurtarief van garages kan hoger liggen dan in Nederland, en lang niet in alle landen (lees: niet in Frankrijk) wordt gewerkt met gereviseerde onderdelen.

Ook kan het zijn dat u na een klapband niet één, maar twee of vier nieuwe banden moet aanschaffen. Dat zijn wettelijke bepalingen, een garagist kan in de problemen komen als hij zich er niet aan houdt. Ga er daarom ook niet over in discussie.

En zorg dus voor voldoende budget om niet uw hele vakantiebegroting aan autopech te laten opgaan. Het feit dat u een nieuw onderdeel moet kopen en uw eigen garagist een gereviseerd exemplaar kan monteren is zelden een reden om uw auto voor reparatie terug naar Nederland te brengen.

Creditcard

Wat u mogelijk ook zelf moet betalen: de borg voor een huurauto als u uw eigen heilige koe een tijdje bij de garage moet laten. Dan is een creditcard toch werkelijk onontbeerlijk. De meeste Nederlanders hebben er een, en als u er nog geen heeft is het geen overbodige luxe om er alsnog een aan te vragen. Neem ook de telefoonnummers van de creditcardmaatschappij mee voor het geval u onverhoopt de kaartlimiet moet laten ophogen.

Declareren

Een reparatie kunt u niet bij uw verzekeraar declareren, maar heel veel andere dingen wel. Waarschijnlijk is het in de hectiek en stress die met een kapotte auto of ander vakantie-ongemak gepaard gaan niet meteen helder wat u bij welke instantie kunt declareren (vergeet de reispolis niet!). Bewaar daarom alle bonnetjes en facturen, en kijk thuis nog eens goed naar alle polisvoorwaarden. Kunt u die taxi of extra hotelovernachting misschien toch nog terugkrijgen. En niets is zo frustrerend als erachter komen dat u ergens recht op had en dan geen bonnetje meer kunnen vinden.

Help uzelf

Alarmcentrales hebben het druk in de zomer, zeker tegen het eind van de vakantie als veel mensen de dag voor ze terug naar school of werk moeten ineens met een rokende motor komen te staan. Als u de taal van het land waar u staat een beetje machtig bent, kunt u misschien heel veel zelf voor elkaar krijgen. Dan betaalt u wel veel vooruit, maar als u geen fors grotere huurauto regelt of een kamer in een vijfsterrenhotel reserveert terwijl u eigenlijk zou kamperen, is de verzekeraar doorgaans wel akkoord.

Wijze les daarbij: blijf wel altijd overleggen met de alarmcentrale. U zou niet de eerste zijn die op eigen houtje terug naar Nederland gaat, en daar een telefoontje krijgt dat u de gerepareerde auto halverwege Frankrijk kunt ophalen.

Bron: Telegraaf